Vijfhoek Fysiotherapie

Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie en meer bij uw fysio in Zaandam, Koog aan de Zaan en Assendelft

Arbeidsfysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie

Dry Needling

Parkinson

Ontspanningstherapie

Artrose

Wij kijken uitgebreid naar de taken en functies van de werknemer

Arbeidsfysiotherapie

Last van je rug omdat je niet goed in de bureaustoel zit? Of juist de hele dag in de weer voor je werk en last van bepaalde gewrichten? In onze praktijk is Sandra Visser de arbeidsfysiotherapeut die je helpt. Om te beoordelen of klachten werkgerelateerd zijn, wordt uitgebreid gekeken naar de taken en functies van de werknemer.

Werkgebonden factoren die aan bod komen zijn:

E

De werkhouding

E

De werkplek

E

Werktaken

E

Werkduur

E

De organisatie

Indien nodig en mogelijk bekijken we de werkhouding op locatie. Naast de reguliere oefeningen, kan een behandeltraject ook bestaan uit een trainingsprogramma, een werkplekinstructie of een werkplekonderzoek.

De arbeidsfysio werkt hierbij samen met onder meer huis- en bedrijfsartsen, Arbo-adviseurs en verzekeringsartsen.

Verhelpen van pijn in het gebied van de lage rug, buik, bekken en bekkenbodem.

Bekken- en bekkenbodemfysiotherapie

Bekken- en bekkenbodemfysiotherapie richt zich op mensen met problemen of pijn in het gebied van de lage rug, buik, bekken en bekkenbodem. Dit kunnen vrouwen, mannen, maar ook kinderen zijn.

Bekkenpijn / Bekkeninstabiliteit / Symfysiolyse

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rondom hun bekken. Deze klachten worden beïnvloed door beweging en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms kunnen klachten langdurig blijven bestaan.

Tijdens de zwangerschap verweken de banden rondom het bekken onder invloed van hormonen, waardoor het bekken minder stevig en/of stabiel wordt. Dit is noodzakelijk omdat de baby tijdens de bevalling de bekkenring moet passeren. Deze verweking komt dus bij iedere zwangerschap voor. Soms veroorzaakt dit instabiliteitsklachten.

Bekkenpijn kan ook traumatisch of mechanisch van aard zijn (zoals bij vallen van de fiets, een hele zware bevalling, een verkeerde sliding bij voetbal). Dit houdt in dat dus ook mannen bekken-/instabiliteitsklachten kunnen krijgen.

De behandeling bestaat uit uitleg, adviezen en oefeningen.

Bekkenbodemklachten

De bekkenbodem bestaat vooral uit een spierplaat en heeft meerdere functies, namelijk het steunen (van blaas, baarmoeder en darm), het openen en sluiten van de bekkenbodemuitgang en het helpt het bekken stabiel te houden. Het niet goed functioneren van de bekkenbodem kan betekenen dat er een tekort is aan spierkracht, dat er een onvoldoende bestuurbaarheid is of dat er een teveel aan spierspanning van de bekkenbodem is. Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van de blaas, darm en ook op seksuele functies kan het disfunctioneren ervan leiden tot verschillende klachten.

Denk hierbij aan:

E

Ongewild verlies van urine tijdens inspanning (stress incontinentie)

E

Voortdurend, hevige aandrang om te plassen (urge incontinentie)

E

Ongewild verlies van ontlasting

E

Voortdurende, hevige aandrang van ontlasting

E

Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie)

E

Verzakkingsklachten van blaas, baarmoeder of darmen

E

Pijn in onderbuik, onderrug of geslachtsdelen

E

Seksuele problemen, zoals pijn bij gemeenschap

E

Steeds terugkerende blaasontstekingen

De behandeling bestaat uit uitleg en adviezen, het leren voelen van bekken- en bekkenbodemspieren en oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken of te ontspannen. Het doel is om een betere controle te krijgen over deze spieren, zodat je zo optimaal mogelijk kunt functioneren.
Snel en langdurige ontspanning

Dry Needling

Dry needling maakt gebruikt van een speciale techniek waarbij spieren worden aangeprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen.

Bij acupunctuur worden meerdere naalden in het lichaam gezet, die invloed hebben op de energie in het lichaam.

Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee de spier kort wordt geprikkeld. Er wordt geprikt op speciale triggerpoints, het is dus geen energiebehandeling.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabijgelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze ontstaan door bijvoorbeeld stress en overbelasting. Iedereen heeft triggerpoints, maar niet iedereen heeft er last van.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

E

Spierpijn en -stijfheid

E

Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

E

Vermindering van kracht in de betrokken spieren

E

Pijnontwijkend gedrag door een andere, minder vervelende houding aan te nemen

E

Tintelingen in armen, benen, hoofdpijn en duizeligheid

De behandeling

De fysio analyseert de klachten en zoekt naar de triggerpoints. De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. De naalden voel je bijna niet. Meestal geeft het een kort krampachtig gevoel, waarna de spier ontspant. Na de behandeling krijg je oefeningen mee om de verbeterde situatie bij te houden.

Individuele behandeling of groepstrainingen

Parkinson

Al meer dan 15 jaar begeleiden we in de gymzaal naast onze praktijk een groep met de ziekte van Parkinson.

Vijfhoek Fysiotherapie is aangesloten bij ParkinsonNet, een landelijk netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson. Individuele behandeling is mogelijk, maar je kunt ook deelnemen aan de groepstrainingen. De oefeningen zijn erop gericht zo lang mogelijk actief en zelfstandig te blijven.

Het oefenuur is op woensdag van 13:30 tot 14:30 uur. Bijna alle zorgverzekeringen vergoeden deelname aan deze groepstraining. Na het uur praten we altijd even na onder het genot van een kopje thee.
Spanningsklachten hebben grote invloed op je dagelijks leven

Hyperventilatie en Ontspanningstherapie

Spanningsklachten hebben grote invloed op je dagelijks leven. Per persoon kunnen de klachten verschillen. Misschien slaap je al tijden slecht, heb je last van hartkloppingen of kun je je moeilijk concentreren. Spanningsklachten leiden tot angst en paniek. Hierdoor nemen de klachten toe: je zit vast in een negatieve cirkel. Met duidelijke oefeningen krijg je grip op klachten en leggen we de basis voor herstel. De oorzaak is niet lichamelijk maar emotioneel.

Hyperventilatie

Ademhalen gaat vanzelf, maar het kan zijn dat je onbewust je ademhaling overneemt. Hierdoor wordt het automatische ademhalingssysteem gepasseerd. Hyperventilatie kan zeer beangstigend voelen, maar is niet gevaarlijk. Mocht je flauwvallen, dan neemt de automatische ademhaling het over en herstelt de zuurstof- en koolzuurverhouding.

Tips voor als je een aanval krijgt

E

Gebruik de extra ingeademde lucht voor lichamelijke inspanning (bijvoorbeeld lopen), of adem in en uit in een zakje.

E

Let erop dat je goed uitademt, het inademen gaat vanzelf.

E

Probeer te ontspannen en denk niet te veel aan je ademhaling.

Wat kan een fysiotherapeut doen?

Naast het geven van voorlichting, richten we ons op het opvangen en verminderen van een aanval. Het doel is dat jij weer controle krijgt over je ademhaling

Trainingen voor groepen

Oefengroep bij Artrose

Bij Vijfhoek Fysiotherapie hebben we ook trainingen voor groepen met artrose of reumaklachten. Hierbij trainen we op kracht, lenigheid, conditie en lichaamsfunctionaliteit. Voor informatie neem je contact op met Monique Niesten. Ze is ook betrokken bij het artrose- en reumanetwerk van de Zaanstreek.

Meer weten over onze verschillende behandelingen?

Bel: 075 – 615 8519